2010. szeptember 1., szerda

Augusztusi klub
18-án megint összegyűlt a lelkes kis csapat, bár ahogyan a képen (köszönet érte Andinak) is látható, a jó idő, a családi nyaralások foghíjassá tették a csoportot :). Most is nagyon izgalmas témát boncolgattunk. Nem szeretnék hosszan írni a témáról, hiszen akik ott voltak végighallgatták a mondókámat. Mégis nekik emlékeztetőül, másoknak gondolatébresztő gyanánt írnék néhány sort.
A szülés után nem is olyan sokkal újra szóba kerül a termékenység kérdése. A 6 hetes kontroll alkalmával orvosunk felteszi a kérdést, hogy milyen fogamzásgátló módszert szeretnénk alkalmazni. Biztosan mindenki fejében végig fut a gondolat: Fogamzásgátlás? Hiszen még ez a baba is olyan pici!
Mégsem felesleges talán már szülés előtt elgondolkodni ezen, utánanézni, kérdezni a lehetőségeknek. Hiszen jó néhány módszer rendelkezésünkre áll.
Jó azt tudni, hogy a szoptatás fogamzásgátló hatású, de bizonyos feltételeknek teljesülnie kell, hogy ez az állítás igaz legyen. Így azon időszak után, amikor nem teljesülnek ezek a feltételek megnő az esélye a teherbeesésnek.
És mi van akkor, ha szoptatunk, és a következő baba beköltözik a pocakba. Szerintem még ma is nagyon sok embernek az első gondolata, hogy a szoptatást abba kell hagyni. Természetesen van olyan szituáció, amikor valóban ez az egyetlen megoldás, viszont szerencsére az esetek nagy részében a szoptatás tovább folytatható minden gond nélkül. Szerencsére olyan csodálatos mechanizmusok működnek, amelyek a fejlődő életet védik, így a szoptatás alatt felszabaduló oxitocin hatására nem indulnak be idejekorán vetélést, vagy koraszülést okozó méhösszehúzódások. Természetesen testünk jelzéseire ezek ismeretében is figyelni kell!
A várandósság hónapjai alatt aztán általában változik a tej mennyisége, és összetétele is egyre inkább a kis jövevény igényei szerint alakul. A még szopizó nagy testvér ezek miatt lehet önként mond le a dologról, ha mégsem és kitart a szülésig, akkor átélhetjük a tandem szopizás csodálatos élményét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése