2011. március 3., csütörtök

Képes klub beszámoló


2011 első Anyatej klub alkalma volt szerdán. Örömmel jelentem, hogy lassan nem férünk el klubnak helyet adó teremben!
Új tagokkal bővült a csapat, a legifjabb résztvevő még anyukája pocakjában jött a csoportba.


Kezdésként néhány, az 1 éves koron túli szoptatással kapcsolatos kérdésből álló tesztet töltöttünk ki, majd megbeszéltük, mik a helyes válaszok. És persze gondolatébresztő hatása is volt a teszteknek, ahogy reméltem, hiszen egymás után merültek fel újabb és újabb totyogós szoptatással kapcsolatos kérdések.
Eloszlattuk azt a tévhitet, miszerint 1 éves kor után, már nem tartalmaz semmi hasznosat az anyatej, hogy az éjszakai szoptatás fogszuvasodást okoz, és a bölcsibe, oviba készülő kicsiket el kellene választani. Beszéltünk arról, hogy a szoptatás dózisfüggő módon csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát mind az anyuka, mind a szoptatott gyermek esetében. A védő hatás az anyukák esetében a petefészek, emlőrák, csontritkulás, cukorbetegség és még számos más betegség esetében érvényesül, a kicsik pedig kisebb valószínűséggel betegszenek meg alsó légúti,nem specifikus gyomor-bél rendszeri gyulladásos betegségekben , csökken a cukorbetegség, elhízás kialakulásának valószínűsége, és esetükben is lehetne még folytatni a sort.
És hogy meddig tartson a szoptatás? Azt hiszem ezek után nem kérdéses, hogy minél tovább, amíg a mamának és a babának is kölcsönösen megfelelő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése